Άρης

Το οροπέδιο του Άρη που είναι ψηλά στα βουνά στα πολυ νότια του νησιού ειναι σήμερα καταφύγιο για τα πρόβατα, τις κατσίκες και μερικά από τα ημι-άγρια Σκυριανά άλογα.  Αυτό το μικρό άλογο είναι μια φυλή μοναδική που βρίσκεται μόνο στη Σκύρο και τώρα απειλείται με εξαφάνιση αν και προστατεύεται από το ελληνικό κράτος. Στην αρχαιότητα πιστεύεται ότι αυτά ήταν τα άλογα που συνόδευσαν τον Αχιλλέα στον Τρωικό  Πόλεμο και, ενδεχομένως, αναπαριστάσεις του σκυριανου αλόγου εμφανίζονται στα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο αλώνι. Ενώ τη χειμερινή περίοδο έμεναν ελεύθερα στο Βουνό, στο νότιο μέρος του νησιού, όπου αναπαράγονταν. Με την εκμηχάνιση της γεωργίας τα αλογάκια πέρασαν στο περιθώριο και παραγκωνίστηκαν. Έτσι, άρχισε και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους.
Σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα καθαρής φυλής σκυριανά άλογα ελεύθερα και το σχέδιο Κατσαρέλια-Σιμπσον προσπαθεί να σώσει τα καθαρής φυλής σκυριανά άλογα, μέσω του προγράμματος διατήρησης, εκπαίδευσης και πρόνοιας. Οι επισκέπτες ειναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις  και τα άλογα στο αγρόκτημα τους στο Τραχύ. Το σχέδιο έχει πάντα ανάγκη για οικονομική ενίσχυση δέχεται δωρεές και υπάρχει πάντα η δυνατότητα υιοθέτησης ενός αλόγου ή εθελοντικής εργασίας στο ίδιο το αγρόκτημα. Τηλεφωνήστε στην Αμάντα Σίμπσον στο +306986051678 .

Η ύπαρξη του αρχαίου ναού στον Άρη έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Άρη, ο Θεός του πολέμου στον οποίο πίστευαν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος. Ωστόσο, από την έρευνα του Μάνου Φαλτάιτς,προέκυψε ότι ο οικισμός υπήρχε στην πραγματικότητα πολύ παλαιότερα και το όνομα ακριβώς σημαίνει «χώρος εκτεταμένων πεδιάδων ή οροπέδιο».

 Γυρίσματα

Τα Γυρίσματα είναι μια ακόμα γνωστή παραλία της Σκύρου με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία είναι μεγάλη και συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ  |  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  |  Γενικές Πληροφορίες |   Flight Travel Guide

Our website is protected by DMC Firewall!